Povodom članka koji je objavljen na portalu Standard dana 18.02.2019.godine

Moramo konstatovati da je u pitanju plasiranje tipično lobistickog novinskog članka, koji obiluje netačnim informacijama,  sa ciljem prikrivanja stvarnih namjera austrijske kompanije. Ta kompanija već godinama ima za cilj uništenje okruženja u kome legalno posluju kladionice, i to isključivo radi uspostavljanja monopolskog položaja na tržištu i nametanja klađenja na aparatima kao jedinog oblika priređivanja igara na sreću.

U skladu sa novinarskim etičkim kodeksom koji postoji svuda u svijetu, svaki novinar bi trebalo da najprije provjeri informacije koje želi da objavi, istraži djelatnost kojom se u članku bavi i tek nakon toga napiše tekst, u skladu sa svojim slobodnim novinarskim uvjerenjem.

U članku koji je objavljen na portalu Standard  gotovo da ne postoji nijedna istinita činjenica osim želje da se jednoj austrijskoj kompaniji značajno uveća profit i samim tim poboljša položaj na tržištu, uništavajući pritom na tom putu sve druge koji legalno posluju.

Sagledavajuću novinski članak kao cjelinu, nepodijeljeni je utisak da je jedini njegov cilj plasiranje neistinite teze da se dobici u igrama na sreću nalaze isključivo u kladionicama. Nekako se “slučajno” zaboravilo da se najveći dobici u igrama na sreću mogu steći na slot aparatima, ruletima, poker automatima, jackpotovima, bingu, tomboli, lutriji itd.

Ta austijska kompanija novinske članke ovakvog stila plasira po čitavom regionu Jugoistočne Evrope u kojima označava i targetira dobitke na kladionicama kao najveći problem, pritom vješto zanemarujući dobitke koji se ostvaruju na aparatima uopšte. Za krajnji rezultat i jedini namjeravani ishod ovakvi novinski članci imaju stvaranje pritiska javnosti da donosioci odluka protivpravno uvedu nemoguća poreska opterećenja za kladionice, kako bi se iste nakon izvjesnog vremena ugasile i time obezbedio još povoljniji položaj za aparate, čijom se distribucijom ova kompanija i bavi.

Istoj toj kompaniji zabranjena je djelatnost u glavnom gradu Austrije – Beču, jer su zbog neprincipijelnog lobiranja i vrlo sumnjivog uticanja na donosioce odluka izazvali opravdani bijes javnosti i lokalnih političara u Austriji, koji nisu željeli da pristanu na protivzakonito ponašanje ove kompanije.

U vezi sa pojedinostima koje ovaj novinski članak plasira možemo reći sljedeće:

  1. Novi Zakon o igrama na sreću će zabraniti rad inostranim sajtovima koji se bave priređivanjem igara na sreću

Važećim Zakonom o igrama na sreću zabranjeno je priređivanje igara na sreću putem interneta. Udruženje Montenegro  Bet više je puta pisalo o tome, ali je problem nastao u primjeni zakonskih odredaba koje regulišu ovu oblast priređivanja.

  1. Potpuno su neistinito iznijete činjenice u vezi sa porezom na dobitak u Crnoj Gori, gdje se tvrdi da je to bila “odluka Ministarstva Finansija” te da zbog zahtjeva građana ta “odluka nije sprovedena”

Porez na dobitak je u Crnoj Gori ukinut odlukom Skupštine Crne Gore, jedinog organa nadležnog da određeni zakon stavi van snage. Poslanici Skupštine Crne Gore prepoznali su pogubnost ovakvog propisa, kao i nepostojanje ovakvog oblika oporezivanja dobitaka u EU, te su ukinuli ovaj štetan propis.

  1. Oporezivanje dobitaka od igara na sreću u Republici Hrvatskoj

Republika Hrvatska predstavlja „crnu tačku“ naše djelatnosti na nivou EU. Katasrofalnim poreskim opterećenjima, poslije samo nekoliko godina od početka primjene poreza na dobitak od igara na sreću, ugašene su sve domaće kladionice, a jedan dio njih prodat je stranim kompanijama, koje su ih vremenom pretvorile u aparat klubove. Naravno, najviše tih komapnija kupila je, gle čuda, ta ista austrijska kompanija, koje je protivzakonitim lobiranjem sebi praktično obezbijedila monopol na tržištu Republike Hrvatske. Isti scenario planiraju da sprovedu i u Crnoj Gori, posebno pošto su takav plan uspjeli da izvedu u Albaniji, gdje postoje velike sumnje u umiješanost i koruptivno ponašanje velikih razmjera najviših državnih službenika koji su imali kontakte sa ovom austrijskom kompanijom.

  1. Oporezivanje dobitaka od igara na sreću u Bosni i Hercegovini – još jedna potpuno netačna informacija.

Sagledavajući Zakon o igrama na sreću u Republici Srpskoj, porez na dobitak od igara na sreću ne postoji.

  1. Situacija sa igrama na sreću u Albaniji – informacija objavljena u članku, vezana za ovu državu, potpuno je netačna.

Igre na sreću u ovoj državi i dalje mogu da se priređuju, ali je Vlada Albanije obezbijedila monopol na tržištu određenim kompanijama na vrlo sumnjiv način. Te kompanije bave se priređivanjem igara na sreću na aparatima i bliske su određenim političkim krugovima na vlasti.

  1. Lažno je prikazana situacija sa porezom na dobitak u Evropi.

Porez na dobitak na način kako je definisan od strane novinara vašeg portala ne postoji gotovo nigdje.

Porez na dobitak ne postoji u: Velikoj Britaniji, Irskoj, Italiji, Danskoj, Belgiji, Švedskoj, Španiji, Nemačkoj, Austriji, Litvaniji, Letoniji, Estoniji, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Francuskoj, Holandiji, Kipru, Malti, Mađarskoj, Sloveniji, Bugarskoj…

Članak koji je objavljen na vašem portalu je tendeciozan i sam po sebi skandalozan jer sadrži uglavnom neistinite činjenice. Zbog toga što ste očigledno imali namjeru da obmanjujete javnost, zahtijevamo od Vas da pismo našeg Udruženja objavite u cjelosti, na istoj poziciji i formatu gdje je prethodno objavljen neistiniti članak vašeg novinara.