Udruženje privrednih društava priređivača igara na sreću Montenegro bet predalo je Skupštini Crne Gore 18.340 potpisa građana Crne Gore, koji su stali iza inicijative da se po hitnom postupku promijene odredbe Zakona o PDV-u i da se igre na sreću izuzmu iz sistema poreza na dodatu vrijednost.

“Broj punoljetnih građana, koji su svojim potpisima podržali promjenu osporavane zakonske odredbe, predstavlja ekvivalent četiri poslanička mjesta, što je više nego reprezentativna brojka za ovu inicijativu“, saopšteno je iz Montenegro beta.

U Udruženju ističu da poslanici po hitnom postupku treba da uzmu u razmatranje narodnu inicijativu i izvrše izmjenu nedavno usvojenog Zakona o PDV-u, jer će, smatraju, u protivnom biti nanijeta ozbiljna šteta privredi Crne Gore i državnom budžetu.

“Naime, sporne odredbe ovog nedavno usvojenog zakona predstavljaju u svijetu jedinstven primjer pokušaja takvog oporezivanja, znače faktičko gašenje domaće industrije igara na sreću, vode gubitku preko 3.000 radnih mjesta, posljedično stvaraju manjak u državnom budžetu od više desetina miliona evra i konačno u suprotnosti su sa Direktivom Savjeta Evropske unije o porezima“, objašnjavaju u Montenegro betu.

Udruženje ukazuje da 18.340 punoljetnih građana, koji su svojim potpisima podržali promjenu osporavane zakonske odredbe, predstavlja ekvivalent četiri poslanička mesta, što je, tvrde, više nego reprezentativna brojka za ovu inicijativu.

“S obzirom na to da je prikupljanje potpisa trajalo nepuna dva dana, s pravom možemo tvrditi da je broj građana koji su protiv osporavanog zakonskog rješenja daleko veći“, ističe se u saopštenju Montenegro beta.

Sa posljedicama osporavane odredbe, navode u ovoj organizaciji, upoznati su svi relevantni državni organi, a Radno tijelo za pripremu osnova za izradu Predloga Zakona o igrama na sreću, koje je formiralo Ministarstvo finansija već je analiziralo štetnost i primjere iz svijeta.

“Radno tijelo je zauzelo stav da je u praksi neprimenljiva odredba o oporezivanju igara na sreću, te da je u suprotnosti sa svjetskom praksom i direktivom Savjeta EU i da će izazvati pogubne posljedice po državni budžet, zaposlenost i turističku ponudu“, dodaje se u saopštenju.

Osporava odredba, smatraju u Montenegro betu, je i u direktnoj suprotnosti sa Zakonom o igrama na sreću i predstavlja višestruko oporezivanje sa nemogućom primjenom u praksi.

Inicijativu ovog udruženja su podržala sva privredna društva koja se bave igrama na sreću, uključujući oba udruženja Monetnegro Bet i UPIS sa kompanijama članicama.

“U ovom trenutku, poslanici Zoran Jelić i Zoran Vukčević su među prvim narodnim predstavnicima koji su prepoznali svu štetnost osporavane odredbe, svjesni da je očuvanje radnih mjesta jedan od ključnih prioriteta u državi i odlučili da podrže našu inicijativu za njeno ukidanje.   Iz tog razloga, u ime zaposlenih u industriji igara na sreću, još jednom kažemo – hvala što nam nećete ukinuti radna mjesta“, zaključeno je u saopštenju.