Za dva dana sakupljeno je preko 18 hiljada potpisa građana za ukidanje Poreza na dodatu vrijednost PDV na igre na sreću, saopšteno je iz Udruženja privrednih društava priređivača igara na sreću Montenegro bet.

Iz tog Udruženja je CdM-u saopšteno da su sa, kako su ocijenili, problematičnim zakonskim rješenjem i njegovim katastrofalnim  posljedicama upoznati predsjednici Republike, Skupštine i Vlade, ali i Ustavni sud.

“Poslanici će poslije prijema peticije dobiti priliku da promijene antievropske i protivustavne odredbe zakona i da spriječe gašenje više od tri hiljade radnih mjesta. Argumentovano ukazivanje da pokušaj uvođenja PDV-a na igre na sreću nanosi višestruku dugoročnu štetu dovelo je do pozitivnih reakcija ne samo javnosti, već i državnih organa. U dvodnevnoj akciji prikupljanja potpisa za ukidanje PDV-a na igre na sreću 18 hiljada građana se nedvosmisleno izjasnilo da sporna odredba mora da se ukine“, istaknuto je u ovom udruženju.

Oni podsjećaju da je novousvojena zakonska odredba o uvođenju PDV-a na igre na sreću u direktnoj suprotnosti sa Direktivom Savjeta Evropske unije o porezima, te da u svijetu ne postoji uspješan primjer primjene ovakvog oporezivanja.

“Prve reakcije državnih institucija su pozitivne i to je dobar signal da će dobronamjerne i argumentovane primjedbe biti uvažene. Sa predajom prikupljenih potpisa Skupštini, poslanici dobijaju priliku da dobro sagledaju sve negativne posledice pokušaja uvođenja PDV na igre na sreću, ali i šansu da spasu više od 3000 direktno ugroženih radnih mesta, spriječe gašenje cjelokupne domaće industrije igara na sreću i osiromašenje turističke ponude na samom početku sezone“, istakli su u Montenegro betu.