Po svemu sudeći, direktori Uprave za igre na sreću i Poreske uprave ponašaju se kao da su jači od Ministarstva finansija, Vlade, direktiva Evropske unije, pa čak i od javno iznijetih stavova građana Crne Gore. Dosadašnjim postupanjem državnih organa samo se šalje veoma loša i štetna poruka – da će legalno priređivanje igara na sreću u Crnoj Gori biti najstrože sankcionisano i to uz pomoć pojedinaca. Samovolja interesnih grupa i pojedinih državnih službenika dugoročno ugrožava na hiljade radnih mjesta, budžetske prihode i evropski put Crne Gore, kazali su u Udruženju privrednih društava za priređivanje igara na sreću Montenegro Bet.

“Poslije više od godinu dana ustavno-pravne vratolomije sa pokušajima da se kroz opstrukciju i zanemarivanje stavova državnih organa, a uz pomoć nekoliko državnih službenika, ugasi legalna industrija igara na sreću zarad interesa pojedinaca, došli smo u situaciju da se sa početkom ljetnje sezone nagovještava selektivna primjena neustavnih i antievropskih odredbi zakona kojima će se dokrajčiti legalno priređivanje igara na sreću u Crnoj Gori. I pored svih upozorenja javnosti ova interesna grupa i dalje nastavlja sa svojim protivzakonitim aktivnostima, stavljajuci lične interese ispred zakona i Ustava”, kazali su u udruženju.

Prema njihovim riječima, uprkos tome što je na ovu temu ostvareno potpuno jedinstvo između građana, najviših državnih institucija i priređivaca, grupa pojedinaca je, kako su istakli, uspjela opstrukcijom da održava ovo neodrživo stanje u potpunoj paralizi, sve u namjeri da u potpunosti ugasi legalno tržište igara na sreću u Crnoj Gori zarad finansijskih interesa pojedinih nelegalnih priređivača.

“Na taj način smo došli do današnjeg apsurda na kome bi i sam Orvel pozavidio. Naime, Poreska uprava ne primenjuje sve one odredbe koje su realne, moguće i obavezne, kao što je zatvaranje neprijavljenih objekata ili zatvaranje nelegalnih priređivača na internetu, aparatima i slično, ali se po svaku cijenu i po diktatu nelegalnih priređivača,  inisistitra na primjeni nezakonitih, neodrživih i ustavno osporavanih odredbi, kako bi se ugušio svaki vid legalnog priređivanja igara na sreću”, ističu u Udruženju.

Kako su dodali, zahvaljujući opstanku na položaju samovoljnih državnih činovnika, danas se u Crnoj Gori “nalazimo daleko od bilo kakve odgovornosti za počinjena djela ili za nečinjenje, nikakve sankcije za ovakve poteze ne postoje i što je najveći problem, donošenje nerealnih zakonskih odredbi u stvari služi kao mogućnost za nelegalno bogaćenje pojedinaca, koji sa ovakvim nezakonitim akivnostima pokušavaju da oslobode prostor za privilegovanu grupu ljudi, uništavajući sve ostale”.

“Ilustracije radi, jedna firma čak reklamira “rentiranje licence za internet u Crnoj Gori za 1000 evra mjesečno’’, iako sama koncesija iznosi 10.000 evra,  i pritom ne snoseći nikakve posljedice. Dosadašnjim postupanjem državnih organa samo se šalje veoma loša i štetna poruka – da će legalno priređivanje igara na sreću u Crnoj Gori biti najstrože sankcionisano i to uz pomoć pojedinaca. Upravo zato, javno pozivamo Vladu Crne Gore da hitno stane na put nepravdi i izvrtanju ruglu Zakona i Ustava Crne Gore, te da pojačaju aktivnosti kako bi se okončala višemjesečna agonija u kojoj se nalazi legalna industrija igara na sreću u Crnoj Gori. Želimo da vjerujemo da će reakcije nadležnih organa biti brze i efikasne, a ukoliko pozitivnih reakcija ne bude, Montenegro Bet će nastaviti sa javnim razotkrivanjem konkretnih osoba koje čine ovu interesnu grupu i čitave pozadine njenog štetnog delovanja”, kazali su u Udruženju.

Oni su istakli da je slučaj Crne Gore jedinstven u svijetu.

“Crna Gora je jedina država na svijetu koja je uvela PDV u igre na sreću. Nije slučajno što niko do sada to nije uradio, razlog je jednostavan – to objektivno nije moguće. Prilikom uplate u igrama na sreću, kao i u nekim drugim djelatnostima poput bankarstva i osiguranja, ne stvara se nikakva dodatna vrijednost, već je to samo potencijalna opcija ukoliko se ostvari dobitak. Upravo zato, svuda u svijetu se igre na sreću oporezuju posebnim porezima, taksama i koncesionim nadoknadama, kao sto je i bio slučaj u Crnoj Gori do jula 2013 godine, jedino Crna Gora pokušava nemoguće – da dodatno uvede i PDV. Samo se nameće jedno tragikomično pitanje: da li iko može da povjeruje da su naši poreznici najpametniji na svetu?”, pitaju u udruženju.