Poslanici Skupštine dobijaju priliku da spasu 3000 radnih mesta

Za samo dve dana sakupljeno preko 18 hiljada potpisa građana za ukidanje PDV-a na igre na sreću. Sa problematičnim zakonskim rješenjem i njegovim katastrofalnim  posljedicama upoznati predsjednik Republike, predsjednik Skupštine, predsjednik Vlade i Ustavni sud. Poslanici će poslije prijema peticije dobiti priliku da promijene antievropske i protivustavne odredbe zakona i da spriječe gašenje više od tri hiljade radnih mjesta.

Argumentovano ukazivanje da pokušaj uvođenja PDV-a na igre na sreću nanosi višestruku dugoročnu štetu dovelo je do pozitivnih reakcija ne samo javnosti, već i državnih organa. U dvodnevnoj akciji prikupljanja potpisa za ukidanje PDV-a na igre na sreću 18 hiljada građana se nedvosmisleno izjasnilo da sporna odredba mora da se ukine.

Kroz intenzivnu komunikaciju sa državnim organima, udruženje Montenegro Bet je upoznalo predstavnike Ministarstva finansija kao i ministar dr Radoje Žugić, ali i predsednika Republike, predsjednika Skupštine, predsednika Vlade i Ustavni sud Crne Gore da uvođenje PDV-a na igre na sreću praktično predstavlja onemogućavanje rada za oko 60 kompanija, vodi otpuštanju preko 3000 radnika i projektuje gubitke u državnom budžetu od više desetina miliona evra godišnje.

Takođe, sve državne institucije su upoznate sa činjenicom da je novousvojena zakonska odredba o uvođenju PDV-a na igre na sreću u direktnoj suprotnosti sa Direktivom Savjeta Evropske unije o porezima, te da u svijetu ne postoji uspešan primjer primjene ovakvog oporezivanja. Prve reakcije državnih institucija su pozitivne i to je dobar signal da će dobronamjerne i argumentovane primjedbe biti uvažene.

Građani Crne Gore su odmah prepoznali sve negativne posljedice pokušaja uvođenja PDV-a na igre na sreću i za samo dva dana prikupljeno preko 18 hiljada potpisa onih koji su imenom i prezimenom ustali protiv nepotrebnog nanošenja štete. S pravom se može tvrditi da je ukupan broj građana koji su protiv još daleko veći.

Sa predajom prikupljenih potpisa Skupštini, poslanici dobijaju priliku da dobro sagledaju sve negativne posledice pokušaja uvođenja PDV na igre na sreću, ali i šansu da spasu više od 3000 direktno ugroženih radnih mesta, spreče gašenje cjelokupne domaće industrije igara na sreću i osiromašenje turističke ponude na samom početku sezone.

Posebno veliko priznanje zaslužuju građani koji su svojim potpisima u rekordnom roku doprinijeli da se narodnim poslanicima predoče loše strane nedavno usvojenog zakonskog rešenja i da se otvori najkraći i najlakši put za prevazilaženje problema, a to je ukidanje sporne odredbe o PDV-u na igre na sreću.             

Podgorica, 02.07.2013.g. MONTENEGRO