Zakon koji na mala vrata uvodi neravnopravnost i kažnjava kladionice

 

Poštovani poslanici Skupštine Crne Gore,

 

 Ministarstvo finansija je ponovo uputilo Skupštini predlog za izmjenu Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica koji je napisan tako da formalno važi za sve ali je duboko nepravedan i može se isključivo primijeniti samo na kladionice.

 Ovakve izmjene zakona su suprotne Ustavu jer stvaraju diskriminaciju između privrednih subjekata jer će se primjenjivati isključivo na kladionice zarad favorizovanja kazina i jedne firme koja priređuje igare na sreću na automatima.

 Ovakvim predlogom izmjena Zakona Ministarstvo finansija želi da dovede u zabludu poslanike i cjelokupnu Skupštinu Crne Gore pravdajući se time da ovaj Zakon tretira sve jednako a u suštini je primjenjiv samo na kladionice koje redovno izmiruju poreske obaveze i koje su po Direktoru Uprave za igre na sreću, poreski najopterećenija djelatnost u Crnoj Gori.

Kazina i jedna firma koja se bave priređivanjem igara na sreću na automatima je već ekspresno dobila obavještenje od strane Inspektora Poreske uprave da se porez na dobitke koji je definisan ovim Zakonom na njih ne može primijeniti, što predstavlja dodatnu potvrdu našoj tezi da Ministarstvo finansija obmanjuje poslanike i cjelokupnu Skupštinu Crne Gore.

 Takođe, na ovaj način se protivustavno ruši funkcionisanje slobodnog tržišta i dovodi do potpunog urušavanja slobode konkurencije između privrednih subjeka u djelatnosti igara na sreću. Na ovaj način se želi napraviti “Porez na kladionice” a jedini efekat kojim će se postići ovakvim promjenama Zakona je gušenje sportskog klađenja a favorizovanje kazina i priređivača igara na sreću na automatima iz nečijeg ličnog interesa.

 Ukidanjem tog zakona stvoriće se uslovi za nastavak finansiranja potreba iz socio – humanitarne djelatnosti i lica sa invaliditetom, razvoj sporta, kulture, tehničke kulture i drugih aktivnosti koje se finansiraju kroz budžetske prihode od igara na sreću i aktivnu borbu protiv patološkog kockanja i klađenja.

[tooltip tiptext=”null”] Pozivamo poslanike Skupštine Crne Gore da ne pristanu na obmanjivanje od strane Ministarstva finansija i da ne usvajaju neprimjenjive izmjene Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, već da ispoštuju volju preko 20.475 građana Crne Gore koja je podnijeta 28.05.2015. godine i stave van snage Zakon o porezu na dohodak fizičkih lica kojim se oporezuju svi dobici u igrama na sreću.