Pozivamo Vas da pokažete razumijevanje i prihvatite našu poslednju Inicijativu za ukidanje Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica u dijelu koji se odnosi na oporezivanje svih dobitaka izraženih u novcu u igrama na sreću, koju je potpisalo preko 20.000 punoljetnih građana Crne Gore.

Potvrda našoj tezi da je ovakvo zakonsko rješenje loše, da će oporezivanje svakog dobitka igrača izraženog u novcu dovesti do naglog pada poslovanja priređivača i katastrofalno uticati na dalji opstanak legalne industrije igara na sreću, potvrdila je međunarodna stručna javnost koja je osudila ovakvo zakonsko rješenje koje nema uporište u Evropskoj praksi.

Antony Axisa – bivši direktor Uprave za igre na sreću na Malti i pisac najpoznatijeg zakona u Evropi koji reguliše online klađenje istakao je da će ovakav Zakon logično dovesti do toga da se igrači neće kladiti kod domaćih priređivača. Za posljedicu će to imati gašenje poslovanja priređivača a samim tim će država ostati bez budžetskih prihoda od igara na sreću.

Sue Rossiter – bivši direktor za kreiranje projekata, pravila i procedura u okviru najvećeg Evropskog udruženja online priređivača igara na sreću (RGA) – smatra da ovakav porez čini priređivače nekonkurentnim i biće nemoguće da priređivači koji rade legalno, plaćaju poreze i u isto vrijeme opstanu na tržištu.

Ovakvo zakonsko rješenje osudili su i Doru Georgiu – evropski ekspert koji se bavi praćenjem i primjenom propisa u igrama na sreću u Rumuniji, Pieter Paepe – evropski ekspert za pravo Evropske unije, Matej Miloš – predsjednik Udruge sportskih kladioničara Republike Hrvatske i drugi.

Takođe, domaća stručna javnost potvrdila je nemogućnost primjene ovog Zakonskog rješenja. Institut računovođa i revizora Crne Gore kao organizacija koja daje stručna mišljenja na zakone i druge propise je objavila tekst Milana R. Ivanovića – savjetnika u Poreskoj upravi, koji kaže da u Zakonu o porezu na dohodah fizičkih lica postoji nelogično rješenje u kojoj je isplaćeni dobitak nakon oporezivanja manji od uplate (uloga). Marko Ćulafić – bivši direktor Uprave za igre na sreću smatra da će zbog ovakvog zakona prihodi u budžetu od igara na sreću u ovoj godini biti manji nego u odnosu na 2014. godinu.

Regionalna praksa je pokazala da ovaj jedinstven zakonski eksperiment koji u ovom obliku jedino postoji u Crnoj Gori je nemoguć i da pogubno utiče na industriju igara na sreću. U Hrvatskoj poslije samo dva mjeseca primjene sličnog zakona zabilježen je najveći pad poslovanja priređivača i najveći pad poslovanja u istoriji Hrvatske lutrije. Naime po podacima Hrvatske lutrije ukupan pad poslovanja priređivača igara na sreću za dva mjeseca primjene je 19,20 % u odnosu na isti period prošle godine što je dovelo do toga da će veliki broj priređivača već od septembra zatvoriti svoje kompanije. U Rumuniji primjena ovakvog Zakonskog rješenja nije dala valjane rezultate a dovela je u isto vrijeme do pojave nelegalnog tržišta što je navelo Vladu Rumunije da u kratkom roku predloži ukidanje zakonske odredbe kojom se oporezuje svaki dobitak u igrama na sreću.

Ovo apsurdno zakonsko rješenje Poreska uprava je probala promijeniti donošenjem Pravilnika o obliku, sadržini, načinu popunjavanja jedinstvenog obrasca izveštaja o obračunatom i plaćenom porezu na dohodak fizičkih lica i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje koji je u suprotnosti sa Zakonom o porezu na dohodak fizičkih lica. To je još jedan dokaz da je usvojeno zakonsko rješenje nesprovodljivo a u isto vrijeme dovodi u izuzetno nepovoljan položaj inspektore Poreske uprave jer ih primorava da sprovode Pravilnik koji je u suprotnosti sa zakonom.

Pozivamo poslanike Skupštine Crne Gore da ispoštuju volju preko 20.000 građana Crne Gore i omoguće nastavak finansiranja potreba iz socio – humanitarne djelatnosti i lica sa invaliditetom, razvoj sporta, kulture, tehničke kulture i drugih aktivnosti koje se finansiraju kroz budžetske prihode od igara na sreću kao i aktivnu borbu protiv patološkog kockanja i klađenja.o