Broj registrovanih sportskih kladionica u Crnoj Gori u posljednje vrijeme se kreće oko 400 objekata. Na osnovu zaključaka sa sjednica, Udruženje „Montenegro bet“ raspolaže informacijom da postoji interesovanje oko 300 sportskih kladionica koje su zanteresovane za mogućnost  dobijanja saglasnosti za registrovanje automat aparata u sportskim kladionicama.

Razlog za ovaj dodatni način poslovanja u sportskim kladionicama jeste lošije poslovanje posljednjih godina. Prema našim informacijama ovakav način poslovanja je dozvoljen u drugim zemljama, na primjer: Srbija, Bosna i Hercegovina, Rumunija, Hrvatska.

S obzirom da je prvi i osnovni cilj Udruženja potpuna legalizacija industrije igara na sreću, „Montenegro bet“  takodje se zalaže i za stvaranje uslova fer konkurencije.

Upravo iz razloga postojanja fer konkurencije na tržištu igara na sreću, predlog jeste da se uradi klasifikacija automat aparata ili ograniči broj aparata koji se može registrovati u jednoj sportskoj kladionici.

Zaključak tj. prednosti za prihvatanje ovog predloga su sljedeće:

Država Crna Gora ubira dodatni prihod po osnovu koncesione naknade jer se koncesiona naknada inače obračunava po komadu registrovanog automat aparata, a ne po automat klubu;

Ukida se mogućnost legalnog privredjivanja igara na sreću na automat aparatima (postavljanje po kaficima, lokalima), te se u potpunosti obezbjedjuje izlazak iz sive zone, a samim tim se utiče na smanjenje stope kriminala i ostalih negativnosti koje proističu iz postojanja crnog tržišta;

Tržište igara na sreću posluje po principu fer konkurencije jer limitiranjem automat aparata u sportskim kladionicama registrovani Automat klubovi nijesu ugroženi;

Sportske kladionice dobijaju mogućnost dodatne zarade koja bi služila za podmirenje fiksnih troškova u periodu slabe ponude (ljetnji mjeseci),;

Stvara se mogućnost otvaranja novih radnih mjesta, te time utiče na smanjenje stope nezaposlenosti i dodatnog ubiranja poreza i doprinosa za novozaposlene radnike.

Iz toga razloga radni tim Udruženja „Montenegro bet“ je napravio proračun trenutnog gubitka po osnovu koncesionih naknada u Budzetu RCG.

Procjena I   (limit na 4 automat aparata)

300 sportskih kladionica X 4 automat aparata X (50Eura fiksna konceija + 30Eura varijabilna koncesija(prosjek))  = 96.000,00Eura X 12 mjeseci = 1.152.000,00Euratrenutni godišnji gubitak u Budzetu RCG po osnovu dozvole za registrovanje 4 kom automat aparata po sportskoj kladionici.

Procjena II   (limit 3 automat aparata)

300 sportskih kladionica X 3 automat aparata X (50Eura fiksna konceija + 30Eura varijabilna koncesija(prosjek))  = 72.000,00Eura X 12 mjeseci = 864.000,00Euratrenutni godišnji gubitak u Budzetu RCG po osnovu dozvole za registrovanje 3 kom automat aparata po sportskoj kladionici.

Podgorica, 30.09.2011.g.

Predsjednik Udruženja

____________________

    Aleksandar Špadijer